Project Daya Asylum – Huis voor ouderen

Regelmatig komen er oude mensen op de veranda zitten bij ons project in Zuid Azië die behoefte hebben aan een praatje of die simpelweg honger hebben. In dit land zorgen kinderen voor de ouders als die oud zijn. Kinderen wonen vaak bij hun ouders in (zonen blijven bij de ouders wonen, dochters trekken bij hun schoonouders in).

Maar wat als je kinderen hebt die zélf gehandicapt of ziek zijn, of als je helemaal geen kinderen hebt?

Wat als jouw kinderen geen boodschap aan een zieke moeder, die geen geld in het laatje brengt, hebben en die alleen maar geld kost?

Dan heb je dus geen leven!

Ouderen werken in Zuid Azië tot ze niet meer kunnen werken. Een pensioengerechtigde leeftijd kennen ze niet. Ouderen die die niet meer kunnen werken en waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt leven in de meest armzalige omstandigheden.

Deze ouderen wonen in huizen die van ellende aan elkaar hangen. Ze hebben bv kanker of diabetes maar geen geld zich te laten behandelen of medicijnen te kopen. Ze hebben vaak geen geld iets anders te koken dan rijst waar ze dan wat saus op doen om smaak aan de rijst te geven. Ze hebben al helemaal geen geld om kleren te kopen.

Maar waar het hen het meest aan ontbreekt, is iemand die om hen geeft. Die naar ze luistert en ze een beetje liefde geeft. Omdat ze in dit huis en in deze gemeenschap die aandacht en die liefde wel ervaren komen er vaak van dit soort mensen langs.

Graag willen we 12 van deze ouderen helpen. Iemand van ons project heeft een stuk grond geërfd, waar we op termijn graag iets op zouden willen gaan bouwen. Maar om al op korte termijn handen en voeten te geven aan het plan willen we beginnen in een leegstaand pand. Dit is een wat krakkemikkig pand waarvan het dak eerst gerepareerd zou moeten worden. Maar omdat het sowieso beter is dan de huizen en hutjes waar deze ouderen nu wonen, willen we gaan roeien met de riemen die we hebben en alvast beginnen met het repareren van het dak, kopen van bedden, kasten, tafels en stoelen.

Om een idee te geven:

  1. Een bed, matras, kussen en lakens kosten €30 voor 1 oudere.
  2. Kleding voor 1 oudere voor een heel jaar kost €37.
  3. Eten voor 1 oudere voor een heel jaar kost €665 (€1,85 per dag).