Project Kenia

In 2020 zijn we gestart met project Kenia waarbij we onze lokale teams willen helpen zelfvoorzienend te worden door het starten van bedrijven terwijl ze gemeenten starten onder de (onbereikte) bevolkingsgroepen in het Midden, Noorden en het Westen van Kenia. We richten ons op het houden van een Pioneer Business Planting consultatie, een FaithFund en doorlopende training en coaching.

In Kenia werken we in de volgende dorpen, steden en gebieden (zie kaartje hiernaast):

  • Sotik (Chepilat)
  • Marigat
  • East-Pokot
  • Nairobi

Ons All Nations team heeft de afgelopen jaren ongeveer 20 kerken geplant in het Zuiden en onder de onbereikte animistische groep mensen, de Pokots, in het Noorden. De Pokots zijn een traditionele stam in het Noorden van Kenia. In de regio is geen stromend water en er heerst veel armoede. Het team is op zoek naar manieren om eigen bedrijven te starten om zelfvoorzienend te worden en om business te gebruiken de onbereikte mensen te bereiken.

Sotik

In april van 2020 begonnen we met het project en stond een Pioneer Business Planting training van 5 dagen gepland in Sotik in Kenia. Helaas kon dit vanwege corona niet doorgaan. Het was niet mogelijk om te reizen. We hebben nog gewacht tot eind augustus, maar de corona pandemie duurt helaas langer dan we dachten.

Samen met een ervaren Pioneer Business Planter uit Malawi, Gibson Banda, trainden we van 14 tot 18 september 2020 via Zoom zestien Keniaanse leiders, die elk in hun eigen regio kerken planten, o.a. te midden van de nog onbereikte Pokot-stam in het noorden van Kenia.

Na de training zijn de mensen aan de slag gegaan met gebed en onderzoek in de gemeenschap naar een product of dienst die ze kunnen leveren aan de mensen welke er nog niet is. Ze kwamen met verschillende ideeën. Het gaat om een kippenfarm, een coproductie tussen twee leveranciers – één van bonenteelt en één van maïsteelt, een verhuur van films en computers, een bedrijf in visteelt, een zaak met tweedehands kleding en een bakkerij.

Daarnaast zijn we gestart met het coachen van een aantal leiders om ze te helpen het geleerde in de praktijk te brengen. Regelmatig komen we met een groep van 5 mannen online bij elkaar om terug te kijken, de mannen te bemoedigen en input te geven. We komen terug op het materiaal van de training (bestaande uit afbeeldingen, budgettemplates, businessplan templates). Gedurende de week is er ook regelmatig contact via Facebook Messenger of WhatsApp.

Na de online business training in oktober 2020, konden we van 3 tot 15 maart 2021 een Pioneer Business Planting consultatie houden op locatie in Sotik. Sindsdien zijn er meerdere bedrijven gestart en groeit het aantal huiskerken nog steeds.

NAIROBI

In oktober 2021 hebben we nog een reis naar Kenia mogen maken. Dit keer zijn we in Nairobi geweest voor een Pioneer Business Planting consultatie waarbij we 21 gemeentestichters van Lifeway Mission International hebben getraind in het starten van eigen bedrijven terwijl ze nieuwe kerken planten.

Een aantal van de deelnemers werken in Nairobi onder de prostitués, verslaafden en in de sloppenwijken. Anderen werken onder de Moslims in het Noorden en Oosten van het land.

Marigat & East Pokot

Een van de leiders die we in Sotik hebben getraind en die daar in de buurt woonde, is al jaren actief onder de nog onbereikte, nomadische stam, de East Pokots in het midden van Kenia. Hij reisde regelmatig heen en weer, een reis van zo’n 8-10 uur. Dit jaar is hij verhuisd naar Marigat en is daar een bedrijf begonnen; een barbershop en salon waar hij nu zo’n 15-25 klanten per dag ontvangt. Marigat is zo’n 120 km van de East Pokots.

De afgelopen jaren heeft onze leider een persoon van vrede gevonden onder de Eat Pokots, Hassan en zijn vrouw Joyce. Samen volgen ze Jezus en zijn er twee kerken gestart met +/- 86 gelovigen. Langzaamaan verandert de gemeenschap. Er zijn meer waterputten gekomen, er is een school gebouwd en jonge mannen veranderen.

Tijdens onze trip in oktober 2021 zijn we ook in Marigat geweest, bij de barbershop, en bij de East Pokots.

Tijdens onze trip naar de East Pokots hebben we onderwijs gegeven in de kerk over het starten van eigen bedrijven, hebben we veel opgetrokken met de leiders en hebben we een school bezocht.

Impact 2020-2021

0
Mensen getraind in Pioneer Business Planting
0
Discipelen gemaakt door middel van PBP
0
Businessplannen geschreven
0
Leningen gegeven
0
Mensen beïnvloed
0
Bedrijven gestart

Disclaimer: cijfers zijn een fantastische manier om te laten zien wat voor een impact God op de wereld heeft, maar weet dat het enkel maar cijfers zijn. Elk getal staat voor mensen, verhalen en gemeenschappen. Hoge cijfers zijn nooit het einddoel. Het einddoel is meer discipelen en kerken die geplant worden onder de verwaarloosde mensen.

Onze cijfers komen van onze lokale werkers in het veld. Deze veranderen elke dag wegens omstandigheden.

Verhalen uit Kenia