Een nog onbereikte, nomadische stam: de East Pokots

Sinds een aantal jaren werkt een van onze leiders, George Nyaundi, onder een nog onbereikte, nomadische stam, de East Pokots. De East Pokots leven zo’n 120 km van een grotere stad Marigat. Vanuit Marigat naar Akwichatis (één van de dorpen daar) is het 3 uur rijden met grote stukken onverharde wegen.

Deze animistische bevolkingsgroep zijn voornamelijk veehouders. Met hun kamelen en geiten leven ze een nomadisch bestaan en zijn ze voor hun vee voornamelijk op zoek naar gras en water.

De omgeving is erg dor en droog. Er is geen stromend water en elektriciteit. De waterputten die zijn geslagen, zijn vernield of het water is te zout. Vanwege de droogte en het tekort aan water is het erg lastig om gewassen te verbouwen. Daarnaast is de identiteit van de Pokots nauw verweven met hun bezit van vee. Hun vee is hun alles. Ze willen graag meer vee verkrijgen en hebben weinig met het verbouwen van gewassen. In onze ogen zijn ze erg “rijk”. Ze hebben vaak honderden geiten en kamelen. Toch hebben ze vaak geen eten. Ze verkopen hun vee bijvoorbeeld niet om eten te kopen of te investeren in iets anders. Daarnaast heeft 90% van de gemeenschap geen opleiding gehad en kan hierdoor niet lezen of schrijven. Veel mensen zien het belang van school niet in en daarom gaan er ook weinig kinderen naar school.

De afgelopen jaren heeft George een persoon van vrede gevonden, Hassan en zijn vrouw Joyce. Samen volgen ze Jezus en zijn er twee kerken gestart met +/- 86 gelovigen. Langzaamaan verandert de gemeenschap. Er zijn meer waterputten gekomen, er is een school gebouwd en jonge mannen veranderen.

Wanneer het droog is, gaan de veehouders op zoek naar gras en water. Wanneer ze dit niet kunnen vinden in hun eigen gebieden, komen ze in gebieden van andere stammen. Dit leidt tot conflicten over gras en water en soms wordt er ook vee gestolen. Eén van deze veehouders kwam in de kerk en leerde God kennen. Hij realiseerde zich dat als hij vee zou stelen dit een negatief effect zou hebben op de kinderen van de andere gemeenschap. Hij is gestopt met het roven van vee en heeft 19 andere vrienden aangespoord ook te stoppen. Op dit moment houden ze bijen en verkopen ze de honing. Er zijn minder ruzies! Deze groep mannen worden ook wel de Reform Warriors genoemd!

In oktober 2021 hebben we een reis mogen maken naar Kenia en daarbij ook de East Pokots mogen bezoeken. Tijdens onze trip hebben we onderwijs gegeven in de kerk over het starten van eigen bedrijven, hebben we veel opgetrokken met de leiders en hebben we een school bezocht.

Andere berichten die misschien interessant zijn