Hoe een fotograaf 5 jaar hard moest werken om een te grote lening af te betalen

Als bekende fotograaf wilde Abu (niet zijn echte naam) zijn bedrijf uitbreiden door een nieuwe kopieermachine aan te schaffen. Het nieuwste model kostte echter $60.000, wat niet paste in zijn budget. In plaats daarvan nam hij genoegen met een tweedehands machine, die nog steeds een flinke $30.000 kostte. Abu sloot een lening af bij een bank om de aankoop te financieren, maar helaas was de machine onbetrouwbaar en ging uiteindelijk kapot. Hij worstelde vijf jaar lang om de lening af te betalen en zette zichzelf enorm onder druk.

Dit is een waarschuwing voor anderen die hun bedrijf willen uitbreiden. Het is belangrijk dat je geen grote lening aangaat die je niet kunt terugbetalen.

Klein beginnen en geleidelijk opbouwen is een duurzamere benadering van groei. Zo vermijdt je de risico’s die gepaard gaan met een te zware schuldenlast en de stress van het afbetalen ervan.

"De plannen van de ijverige leiden tot winst net zo zeker als haast tot armoede."

Andere berichten die misschien interessant zijn

Hoe het bedrijf van één man deuren opent om het evangelie te delen en kinderen naar school te sturen in een dorp in Tanzania

In februari 2023 kreeg Jackson, een Massai man uit een plattelandsdorp in Moshi, Tanzania, training in Pioneer Business Planting, waarbij hij kennismaakte met begrippen als budgetteren, boekhouden en sparen. Hij en zijn familie bezaten een Posho molen die maïs vermaalde tot poeder om Ugali of Zimma te koken. Jackson, met een initiële investering van 200.000 Tanzaniaanse Shilling (ongeveer $80), waagde zich aan geitenhandel en breidde zijn kapitaal uiteindelijk uit tot 300.000 Tanzaniaanse Shilling ($120).

Lees meer »