Een in de steek gelaten kind werd een kerkplanter en een starter van bedrijven in Mozambique

Raymond Makhuna werd geboren in Mozambique en was de oudste van 8 kinderen. Gedurende een oorlog in Mozambique viel zijn familie uiteen. Raymonds ouders scheidden en zijn vader hertrouwde. Deze vrouw wilde graag een kind en Raymond’s vader liet Raymond ontvoeren en hem naar Zuid-Afrika brengen. Maar ook in Zuid-Afrika verliet zijn vader hem. Raymond werd achtergelaten bij de familie van de tweede vrouw van zijn vader, gescheiden van ouderlijke liefde en zorg van zijn eigen familie.

Door Gods ontferming werd de kleine Raymond gevonden door een blanke Afrikaanse zendeling, genaamd Peter. Peter nam hem mee en hielp hem. Door de toen in Zuid Afrika heersende apartheid moest Peter Raymond onderbrengen bij een inheemse familie om daar grootgebracht te worden. Nadat hij klaar was met school besloot hij om zijn hele leven in dienst van God te stellen. Vandaag de dag is hij bevoorrecht omdat hij Jezus Christus heeft leren kennen.

Van Zuid-Afrika naar Mozambique

Raymond, die opgroeide in Zuid-Afrika, kreeg zijn eigen familie: hij is nu vader van vier prachtige dochters. De scheiding van zijn ouders heeft zijn identiteit niet bepaald. Juist zijn ervaring in het leven, maakt zijn relatie God nog sterker. Zijn geestelijk welzijn is sterk beïnvloed door degene die hem van de straat gered heeft. In 2003 sloot Raymond zich aan bij All Nations in Zuid-Afrika. De stichter van All Nations, Floyd McClung stuurde geregeld teams van Kansas City naar Zuid Afrika. In Kaapstad werd een hub gevestigd en Raymond nam in 2008 deel aan de eerste training om kerken te planten. Na de training, in datzelfde jaar begon hij met het maken van discipelen in Mozambique. Sindsdien is hij zo’n 43 huiskerken gestart. Zijn terugkeer in Mozambique gaf hem ook de gelegenheid om zijn familie te zoeken. God bracht hem terug bij zijn familie, ze werden weer herenigd. Dit was een zegen van boven!

Na de hereniging met zijn familie keerde Raymond weer terug naar Zuid-Afrika waar hij diverse keren in verschillende gebieden op ‘outreach’ ging. In 2019 deed hij de ‘Pioneer Business Planting Consultation’ in Kaapstad. En God leidde hem, met die kennis, terug naar zijn geboorteland Mozambique, nu om Business en Mission te combineren en in te zetten. Hij helpt nu mensen om hun bedrijven te starten, discipelen te maken en kerken te stichten.

Bedrijven in Mozambique

Raymond begon een landbouwbedrijf met een tuin die hij steeds verder ontwikkeld met een diversiteit van verschillende groenten die hij verbouwd. Hij voorziet hiermee niet alleen in zijn eigen voedsel behoefte maar in die van de hele gemeenschap. Tijdens de laatste Pioneer Business Planting training in Mozambique voorzag hij ook het hele team en alle deelnemers van groenten. Hij heeft ook een bedrijf in cashewnoten en hij investeerde in verschillende kleine bedrijven. Eén daarvan in tuinieren inclusief landschapsarchitectuur en vissen.

Moestuin

Raymonds huis

Een huis wordt gebouwd!

Raymond bouwt nu ook zijn eigen huis. Een huis met zes slaapkamers, twee woonkamers, drie badkamers, een grote keuken, een eetkamer en een garage voor twee auto’s. Het huis is eigenlijk voor zijn kinderen, maar in de tussentijd gebruikt hij het als een huis voor missie! Raymond bouwt het huis met zijn eigen handen. Hij gelooft ook dat dit Bijbels is, werken met je eigen handen, zoals grote geloofshelden uit de Bijbel. Jezus was een timmerman, Paulus stond bekend als tenten maker, Petrus was een visser en Lucas een dokter. Maar Raymond blijft natuurlijk ook een boer. Hij houdt van landbouw en zal altijd bezig zijn met de voedselmarkt.

Raymond en zijn team proberen ondertussen de 11 onbereikte bevolkingsgroepen in Mozambique te bereiken. Ondanks sommige moeilijkheden in sommige gebieden proberen ze voet aan de grond te krijgen. Op dit moment hebben ze in het zuiden van Mozambique al meer dan 60 huiskerken gesticht en proberen ze nu groepen in het noorden te bereiken.

Andere berichten die misschien interessant zijn