Van armoede en duisternis naar een groeiend bedrijf en een netwerk van kerken: Gastern Phuzos inspirerende verhaal van verlossing

“Over 10 jaar heb ik mijn bedrijf laten groeien. Ik heb dan huizen gebouwd voor mensen zodat ze die tegen een goede prijs kunnen huren en een betere plek hebben om te wonen. Ik zie mezelf naar andere landen gaan om te getuigen hoe God mijn leven heeft veranderd door het starten van bedrijven en kerken. Maar het belangrijkste is dat mijn geloof in Jezus Christus elke dag zal groeien.”

Gastern Phuzo werd geboren in een arm gezin in Monkey Bay, Malawi. Mede door de armoede zonk hij weg in slechte gewoonten, waaronder alcoholisme en mishandeling van zijn vrouw. Op een gegeven moment sliep hij een hele week buiten zijn huis met een fles bier in zijn hand.

In 2019 ontmoette hij Gift Sapemba, een plaatselijke leider van All Nations. Gift vertelde hem over Jezus en Gastern bekeerde zich en liet zich dopen. Vanaf dat moment begonnen de ketenen te breken die hem jarenlang in duisternis gevangen hadden gehouden. Hij veranderde en zijn leven werd beter. Zijn perspectief veranderde; van zichzelf verdrinken in slechte dingen naar dromen over een betere toekomst. Helaas leefde hij nog steeds in armoede.

Huiskerken gestart onder vissers door de business

In 2020 nam Gastern deel aan een Pioneer Business Planting consultatie en leerde hij de vaardigheden die hij nodig had om zijn financiële situatie te verbeteren, waaronder budgetteren, sparen en boekhouden. Hij leerde ook hoe hij een goed business idee kon vinden, hoe hij marktonderzoek kon doen en hoe hij discipelen kon maken terwijl hij met zijn bedrijf bezig was. Zijn financiële situatie veranderde en nu leeft hij een comfortabeler leven samen met zijn gezin.

Na de Pioneer Business Planting training ging Gastern op onderzoek uit en ontdekte dat vissers uit een ander dorp via zijn dorp kwamen en een plek nodig hadden om te eten en te slapen. Gastern spaarde wat geld, ontving geen geld van buitenaf en startte een eenvoudig restaurant en hotel. 

Terwijl deze mannen aten, speelde hij de audiobijbel in hun lokale taal en deelde hij Jezus met hen. Hij bad voor één van de vissers wiens vrouw hem een paar dagen had verlaten. De vrouw van de visser keerde bij hem terug. Gastern bouwde relaties met deze mannen en een aantal van hen kwamen tot geloof en huiskerken werden gestart. 

Van het geld dat hij verdiende met dit restaurant, plantte hij een tuin en begon hij een kleine supermarkt. Ook bouwde hij zijn eigen huis met de winst die hij verdiende met zijn bedrijven.

Gastern met zijn visnetten

Elke dag spaarde hij ook geld in een houten doos die moeilijk te openen was (zie afbeelding hieronder). Na 8 maanden was hij in staat om 1.500.000 Malawische Kwatcha te besparen (+/- € 1500,-).

In onze training leren we mensen om geld te besteden op deze 4 bijbelse manieren:

  1. Eten (uitgeven)
  2. Geven
  3. Sparen
  4. Investeren

Gastern besloot te investeren en kocht twee vissersboten met visnetten. Hij verdient nu per dag 120.000 Malawische Kwatcha (+/- €100,-)

In het verleden was het leven moeilijk voor Gastern. Maar nu leeft zijn familie beter. Hij kan schoolgeld betalen en hij kan zijn familieleden ondersteunen. Hij heeft zijn moeder en zijn zus geholpen om hun huis te bouwen. Vanuit armoede werd hij een succesvolle ondernemer en kerkplanter. 

Op dit moment werken ongeveer 20 mensen voor hem en runnen zijn groentewinkel, plaatselijk restaurant en vissersbedrijf. Het is voor Gastern makkelijker om kerkplanting en business te combineren. Hij ontmoet veel mensen tijdens het doen van business en vertelt over Jezus. Ook heeft hij nu extra tijd om discipelen te maken in de omgeving omdat er mensen voor hem werken.

Het verhaal van Gastern moedigt andere mensen aan om hun leven niet te laten verdoemen, hoe arm ze ook zijn. Open je hart voor Christus en je zult zien dat er een betere leven op je wacht!

Gastern's houten doos waar hij geld bewaart
Eén van Gastern's vissersboten

Andere berichten die misschien interessant zijn