Discipelen maken en bedrijven planten onder straatkinderen in Kenia en verder

VROEGE LEVEN

Op jonge leeftijd was Kefa al gemotiveerd om zijn familie uit de armoede te houden. Toen zijn moeder ernstig ziek werd, verkocht zijn familie alles wat hij had om de medicijnen van zijn moeder te kunnen betalen. Zijn vader probeerde van alles en zocht naar werk maar de inkomsten waren ontoereikend. Kefa moest stoppen met school om in plaats daarvan zijn vader te helpen. Hij begon geld te verdienen voordat hij 10 was. Hij startte een klein bedrijfje met het verkopen van paraffine aan de arbeiders op de theeplantage waar zijn vader werkte. Toen Kefa de school verliet in 1997 startte hij een klein thee restaurant. Kefa’s ondernemersvaardigheden ontwikkelden zich terwijl de jaren voorbijgingen. Hij startte een ander bedrijf waarbij hij oud ijzer verzamelde en verkocht deze in 2001 en later trad hij in dienst bij een theeplantage. Het volgende jaar ontmoette hij zijn vrouw, Hyline, en trouwde.

BLIJF DOORZETTEN

In 2010 startte Kefa zijn bakkerij in Chepilat in Kenia waar hij brood, cake en donuts maakte. De bakkerij deed het vele jaren goed totdat de Covid-19 pandemie het beïnvloedde door de inflatie van ingrediënten vanaf 2021 tot nu. De winst is afgenomen tot het punt waarop hij zijn bedrijf moest verkleinen. Vandaag groeit zijn bakkerij weer langzaam en zal binnenkort weer terug groeien naar zijn normale grootte.

Kefa’s bakkerij heeft hem en zijn familie veel geholpen en heeft hulp verleend aan andere mensen. Kefa heeft veel mensen in dienst en geeft andere winkels zijn producten die ze kunnen doorverkopen. Door de opbrengsten van zijn bakkerij is hij in staat geweest de onbereikte families op straat in Kisii te bereiken. Sommigen van die straatkinderen transformeerden, verlieten de straat en gingen terug naar hun families. Sommigen van hen die Jezus aannamen, werden werknemers in Kefa’s bakkerij; anderen leefden een goed leven, trouwden en vormen hun eigen families.

CHRISTELIJK LEVEN

In het jaar 2003 nam Kefa Jezus aan toen een voorganger zijn huis bezocht. Hij werd voorganger in 2007 en gaf zijn baan op de theeplantage op omdat er geen tijd over was om door te brengen met zijn familie en kerk terwijl hij vast zat in een volle werkweek. Toen ze in 2008 naar Chepilat verhuisden, sloot hij zich aan bij een Mennonitische kerk.

Kefa werd in 2015 deel van All Nations en hoorde over het starten van kerken in Oeganda. Later volgde hij een Pioneer Business Planting training in Kenia. In maart 2021 was hij een van de facilitators van deze training in Kenia. Kefa heeft sindsdien meegedaan met diverse trainingen als een van de facilitators. Hij sloot zich aan bij de PBP training voor de leden van LifeWay Ministries in Nairobi in oktober 2021 en in de recente training in Mozambique afgelopen juni 2022. 

Pionier Business Planting training – maart 2021, Chepilat, Kenya
Pionier Bedrijf Planten training – oktober 2021, Nairobi, Kenya
Pionier Business Planting training – juni 2022, Mozambique

SUCCESVOL ZAKENMAN EN KERKPLANTER

Door alle contacten en interacties met andere mensen en het volgen Pionier Business Planting training heeft Kefa een boel geleerd en voert elk item daarvan uit:

  1. Bedrijfsplanning is heel belangrijk. Zonder planning geen succes.
  2. In business is het heel belangrijk om uitgaven en verkopen te volgen. Het helpt je de status van je bedrijf te bepalen.
  3. Het is belangrijk om een persoonlijk en een zakelijk budget te maken.
  4. Jij kunt de kerk in jouw bedrijf zijn. Ze staan niet los van elkaar.
  5. Wanneer zaken en kerk succesvol zijn, zul jij ook succesvol zijn. Kefa was in staat om financieel te slagen, ondersteunde zijn familie goed en spaarde voor toekomstige investeringen.
  6. Zaken doen is een geweldige manier om onbereikte mensen te bereiken en het Woord van God te delen.

VRUCHTBARE OUTPUT

  1. Kefa was in staat om zijn kerk te ondersteunen door het succes van zijn bedrijf.
  2. Hij was in staat om mensen van zijn gemeenschap en kerk te ondersteunen door hen te helpen hun eigen kleine bedrijven te starten.
  3. Hij heeft de onbereikte mensen bereikt, de straatkinderen in Kisii town en is in staat geweest om een aantal te bemoedigen de straat te verlaten. Ze zijn nu veranderde mensen in de samenleving.
  4. Door Pionier Business Planting is Kefa bevoorrecht om naar veel landen te reizen om anderen te helpen kerken te planten en discipelen te maken.

Kefa is nu een trotste discipelmaker, kerkplanter en zakenman met ervaring. Dit allemaal door de genade van de Almachtige God. Door business planting en kerk planting heeft hij nu verschillende huiskerken gestart, in het bijzonder bij de Sotik theeplantage en Sasini theeplantage in Kenia.

Andere berichten die misschien interessant zijn