Van strijd naar succes: een verhaal van doorzettingsvermogen en ondernemerschap in Afrika

“Mijn naam is Alloys Nyaboga Ombongi. Ik ben een Keniaan. Ik ben geboren op 10 mei 1983 in een gezin van zeven. Toen ik opgroeide, hadden we veel uitdagingen. Eerlijk gezegd, weet ik niet wie mijn biologische vader is. Het was altijd onze moeder die ons opvoedde. Ze deed werk in een supermarkt om ervoor te zorgen dat we wat geld op tafel hadden. Mijn schoolleven was niet gemakkelijk, want een groot gezin zoals het onze, kan het zich niet veroorloven om ons allemaal naar school te sturen. Ik kon mijn werk op school niet bijhouden. Ik ben gestopt en heb mijn KCPE (Kenya Certificate of Primary Education) niet afgerond.

Ik begon op jonge leeftijd te werken om mijn familie te kunnen ondersteunen. Ik heb drie broers en drie zussen. Helaas is één van mijn broers gehandicapt en kan niet voor zichzelf zorgen. Dit maakte ons leven nog uitdagender en daarom begon ik op jonge leeftijd te werken. Mijn moeder zorgt voor mijn gehandicapte broer terwijl mijn zussen ook thuis helpen.

Vandaag ben ik getrouwd en gezegend met twee zoons en verwachten we een derde kind. Tijdens de vroegere dagen van mijn leven werkte ik op een veerboot als bewaker. Ik werkte ook in een bedrijf dat gewassen verkocht. Tijdens die tijd was het leven een strijd voor ons. We deden alles wat voor ons beschikbaar was om te kunnen leven. Door de genade van God slaagde ik erin om naar een autorijschool te gaan waar ik mijn rijvaardigheden leerde. Ik werd vrachtwagenchauffeur.

Helaas stopte ik met werken toen COVID-19 ons land trof. We vervoerden hout dat van buiten het land kwam. Tijdens COVID stopte de toeleveringsketen en werd al het transport opgeschort. 

In 2020 deed ik de Pioneer Business Planting-training. Ik ben een secundaire kledingwinkel begonnen.  Pioneer Business Planting heeft me geleerd om mijn kosten en inkomsten op te schrijven. Zo weet ik welke producten goed verkopen en welke niet. Mijn winkel draait nu redelijk goed. Mijn vrouw werkt in een salon en helpt vrouwen met hun haar. 

Sinds een jaar help ik ook actief anderen om hun bedrijven te starten. Samen met een team trainen we mensen in Pioneer Business Planting.”

Andere berichten die misschien interessant zijn