Een beweging van kerken in wording: bedrijven vermenigvuldigen naast kerken

“Geef wat je in aanwezigheid van velen van mij hebt gehoord, door aan betrouwbare mensen die geschikt zijn om anderen te onderwijzen.”– 2 Timoteüs 2:2

Wij leren kerkplanters om niet alleen maar visie te hebben om een kerk te planten maar om bewegingen van huiskerken te planten. Onze training in kerkplanting draait helemaal om het planten van multi-generationele kerken: kerken die kleinkinderen, achterkleinkinderen, enz. krijgen. We willen niet alleen de appel zien, maar de appelbomen die voortkomen uit die ene appel!

Onze God is een God van vermenigvuldiging. We zien dit concept in de natuur, we zien het in families en we zien het in de manier waarop de eerste apostelen kerken plantten. Een netwerk met minstens 100 huiskerken met een minimum van 4 generaties noemen wij een beweging van kerken.

KERK PLANTEN EN BEDRIJF PLANTEN

Sinds 2020 hebben onze teams in Zuid-India ongeveer 57 huiskerken geplant in 3 generaties. Hieronder wordt weergegeven hoe God levens verandert en gemeenschappen transformeert door het planten van kerken en bedrijven te combineren. We zien een Church Planting Movement ontstaan, naast een Business Planting Movement.

1. Dit is Mira. Mira woont in Zuidelijk India. Ze werd eind 2019 en begin 2020 getraind over hoe je zowel kerken als bedrijven plant. In 2020 startte Mira een 1e generatie huiskerk. Samen met iemand anders startte ze een printshop. Alles wat ze leerde gaf ze door aan Neena, gebaseerd op 2 Timoteüs 2:2.

2. Dit is Neena. Neena is analfabeet. De training die ze van Mira kreeg kwam niet uit een tekstboek, maar een plaatjesboek. Van Mira leerde ze hoe ze een simpele huisbijeenkomst kon houden, hoe een Bijbelstudie voor te bereiden met een luisterbijbel, hoe je een Bijbelverhaal kunt tekenen en hoe je de juiste vragen kunt stellen. Neena startte een 2e generatie huiskerk en startte een bedrijf. Ze begon kleding te verkopen.

3. Hier zien we Neena aan het werk. Ze organiseert verkoop bijeenkomsten in de dorpen waar geen kledingwinkels zijn en vraagt haar gastvrouwen om hun buren ook uit te nodigen. Wanneer ze de mogelijkheid krijgt deelt ze het evangelie of bidt voor de dingen die de vrouwen met haar delen. Door speciale antwoorden op gebed komen mensen tot geloof.

4. Door Neena’s getuigenis zijn haar man (links in de foto) en haar 3 zoons (rechts op de foto) tot geloof gekomen in hetzelfde jaar. Ze zijn allemaal gedoopt.

5. Nadat hij zijn moeder een tijdje hielp met haar mobiele textielwinkel en van haar leerde startte Rashit, één van Neena’s zoons, een winkel in kantoorbenodigdheden.

6. Rashit startte ook een huiskerk in een dorp in de buurt waardoor hij een 3e generatie kerk startte.

VERMENIGVULDIGEN VAN KERKEN

Drie generaties van huiskerken werden in Zuid-India geplant in 2 jaar. Het kost een paar mensen om in de praktijk te brengen wat ze geleerd hebben om kerken en bedrijven te vermenigvuldigen. Vermenigvuldiging is zo veel sneller dan optellen. Hoe anders kan de eerste kerk zo’n ver reikende invloed hebben gehad op onze wereldgeschiedenis?

Paulus’ netwerk en hoe de eerste kerk snel groeide toen zij die door Paulus geïnstrueerd werden doorgaven wat zij geleerd hadden (zie 2 Timoteüs 2:2).

In dit grote verhaal zien we God werken door het planten van kerken en het planten van bedrijven tegelijkertijd. Onze kerkplanters worden zelfvoorzienend en bereiken tegelijkertijd de hen die nog niet bereikt zijn.

 

* De namen van Mira, Neena en Rashit zijn voor hun veiligheid veranderd.

 

Andere berichten die misschien interessant zijn