Hoe het bedrijf van één man deuren opent om het evangelie te delen en kinderen naar school te sturen in een dorp in Tanzania

In februari 2023 trainden we een groep kerkplanters in Moshi, Tanzania. Tijdens deze Pioneer Business Planting training leerde één van hen, Jackson, hoe hij business kon gebruiken om discipelen te maken, hoe hij moest budgetteren, boekhouden en sparen. Al deze dingen waren nieuw voor hem. 

Jackson is een Massai man en woont met zijn familie in huizen van klei in een klein plattelandsdorpje. Zijn familie bezit een Posho molen. Deze molen maalt mais van het land tot poeder. Dit poeder wordt gebruikt om een soort pap te koken dat Posho, Ugali of Zimma genoemd wordt. 

Na de training begonnen Jackson en zijn familie geld te sparen. Jackson ontving 200.000 Tanzaniaanse Shilling (ongeveer €75) en begon een aantal geiten te kopen en te verkopen (ongeveer 3 per week). Na een tijdje vermenigvuldigde hij zijn geld tot 300.000 Tanzaniaanse Shilling (€110).

Na overleg met de lokale gemeenschap en het doen van marktonderzoek, ontdekte Jackson dat de mensen behoefte hadden aan maïs. Om aan deze vraag te voldoen, besloot hij zijn 300.000 Tanzaniaanse shilling te investeren door maïs te kopen in een stad die 50 kilometer verderop lag. Nu verkoopt hij deze maïs onder de lokale bevolking, waardoor ze transportkosten besparen en hij winst kan maken. Bovendien malen zijn klanten de mais bij zijn Posho molen. Twee vliegen in één klap.

Als gevolg van deze inspanningen groeide Jacksons kapitaal tot 500.000 Tanzaniaanse Shilling. Met dit kapitaal blijft hij investeren in het kopen en verkopen van maïs aan de mensen in zijn dorp en de omliggende gebieden. 

Dankzij dit kleine bedrijfje heeft Jackson nu de middelen om een aantal kinderen van de gemeenschap naar school te sturen, waardoor hun toekomstperspectieven aanzienlijk zijn verbeterd. Ook hebben hij en zijn gezin bakstenen en cement gekocht om een nieuw huis voor hun moeder te bouwen.

Bovendien heeft zijn groeiende zakelijke netwerk geleid tot een grotere zichtbaarheid in de gemeenschap, waardoor hij zijn geloof vrijelijk kan delen en de boodschap van Jezus kan verspreiden via de vele connecties die hij heeft opgebouwd. Jacksons reis laat de krachtige impact zien van het combineren van zakendoen en kerkplanting om levens en gemeenschappen te transformeren.

Andere berichten die misschien interessant zijn