Transformatie van een community door Pioneer Business Planting in Mozambique

"Ik ben heel dankbaar voor de Pioneer Business Planting training in Mozambique. De vijfdaagse training dompelde me onder in verschillende culturen en rustte me uit om business planting beter te begrijpen. Voor het eerst samenwerken in een team gaf me meer zelfvertrouwen en waardevolle inzichten. Ik kijk er naar uit om terug te komen voor het geven van meer trainingen."

In Mozambique, waar de bruisende stad Maputo en de serene landschappen van Naamacha elkaar ontmoeten, trainden we een dynamische groep van 52 kerkplanters in Pioneer Business Planting. Het doel was ambitieus: kerkplanters helpen om zelfvoorzienend te worden door een Koninkrijksbedrijf te starten om mensen te bereiken die Jezus nog niet kennen.

De training werd geleid door de lokale trainers Raymond, Shadreck, Henoc en Jao met daarbij de Nederlanders Jonathan, Eddy en Jacinto.

De deelnemers uit Maputo, Ghaza, Namyesa en Zuid-Afrika deden verschillende spellen om te leren hoe ze een bedrijf kunnen starten. Met het “enveloppenspel” leren we de deelnemers hoe ze hun persoonlijk budget kunnen houden. Ze verdelen hun salaris (in nepgeld) in verschillende enveloppen en leren wat ze bijvoorbeeld moeten doen als iemand ziek wordt in de familie en er om geld gevraagd wordt.

Raymond deelde zijn wijsheid over tijdmanagement en budgetteren. Hij legde de nadruk op het begrijpen van de basisprincipes van persoonlijk budgetteren voordat je je aan zakelijke activiteiten waagt.

“Als iemand niet weet hoe hij zijn persoonlijke budget moet beheren, hoe kan hij dan het geld van zijn bedrijf goed beheersen?” zou Raymond zeggen.

De deelnemers verdiepten zich ook in het concept dat zakendoen aanbidding voor God is. Ze leerden dat wanneer je ethisch en succesvol zaken doet, je niet alleen in je eigen levensonderhoud voorziet, maar ook bijdraagt aan de gemeenschap en de kerk. Het diepere begrip van zakendoen als een middel om God te verheerlijken, liet een diepe impact achter.

Aan het einde van de training waren er meer dan 50 Business Model Canvassen (een schets van een businessmodel van één pagina) gemaakt. Deze omvatten decoratie- en cateringdiensten, kapperszaken, cosmetische kledinglijnen, bouwmarkten, vis- en varkenskweek, kapsalons, cashewnotenteelt en groenteteelt. 

Onze lokale leider Raymond is enthousiast over zijn eigen project in het komende jaar. Zijn doel is om tegen het einde van 2024 12 visvijvers te bouwen die elk 10.000 vissen bevatten. De verkoop van de vissen zullen niet alleen Raymond helpen, maar ook bijdragen aan de voedselzekerheid in de gemeenschap.

De training in Mozambique was een katalysator voor verandering in deze gemeenschap. Het heeft de gemeentestichters de kennis en vaardigheden bijgebracht die ze nodig hebben om een positieve impact te hebben op hun gemeenschap. De deelnemers vertrokken met een nieuwe doelgerichtheid, klaar om hun businessplannen om te zetten in realiteit en hun gemeenschappen en kerken te dienen.

Bekijk video hieronder:

Getuigenissen uit Mozambique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere berichten die misschien interessant zijn