Nieuw Kingdom businesses gestart in Nampula, Mozambique

“Miro had een plan. Hij had ijverig geld gespaard. Zijn doel? Een tweede bedrijf starten. Ik maakte me aanvankelijk zorgen toen ik hem bezig zag met motor taxi diensten. Had hij het kleermaken opgegeven? Maar ik had het mis. Miro was alleen maar aan het proefdraaien om de winstgevendheid van zijn taxi te beoordelen”, vertelt onze lokale leider Ademola uit Nampula.

Ons team reisde naar Nampula, Mozambique, en hield daar van 19 tot 23 februari 2004 een Pioneer Business Planting training. Deze training, geleid door Henoc, Raymond en Gibson, had een grote impact op de 60 deelnemers.

Ademola, onze lokale leider uit Mozambique vertelt ons de verhalen en getuigenissen van Mama Domingas, een vrouwelijke ondernemer, en Joaquim, een ervaren kleermaker.

Mama Domingas: nieuwe klanten na het volgen van de training

Mama Domingas, een vrouw van middelbare leeftijd in onze huiskerk, heeft een bescheiden winkeltje vlakbij de drukke markt. Elke keer als ik langs haar winkel loop, doet mijn hart pijn. Haar winkeltje is bescheiden en ze ligt vaak te slapen tussen haar koopwaar. Als alleenstaande moeder van vier of vijf kinderen is het leven niet gemakkelijk voor haar. Maar haar vastberadenheid straalt er vanaf.

Toen ik hoorde over de Pioneer Business Planting training, wist ik dat Mama Domingas moest komen. Er was alleen één probleem: ze kon het zich niet veroorloven om haar winkel vijf dagen te sluiten. Ik liet me niet afschrikken, drong aan en met tegenzin nam ze deel aan de training. Tot mijn verbazing was Mama Domingas niet zo analfabeet als ik dacht. Tijdens de sessies kopieerde ze ijverig elk woord dat we op de vellen papier schreven. Zelfs nadat iedereen was vertrokken, bleef ze achter om de gedeelde kennis nauwgezet over te schrijven.

Een paar dagen na de training bezocht ik haar winkel opnieuw. De kiosk was leeg, maar er was iets veranderd. De goederen lagen nu zorgvuldig gerangschikt op de vloer en trokken de aandacht van voorbijgangers. Mensen waren aan het kopen! Sindsdien ben ik drie keer langs haar winkel gelopen en er is sprake van een nieuwe energie. Ik wou dat ik meer kon doen om Mama Domingas te steunen, om haar de middelen te geven om haar zaak verder uit te breiden. Haar creativiteit kent geen grenzen en ik geloof dat ze grote dingen kan bereiken.

Joaquim (Miro): Een bekwame kleermaker die mogelijkheden creëert

Miro, zoals we hem liefkozend noemen, is een jongeman in één van onze kerken. Hij is niet alleen een trouw lid; hij is ook een ervaren kleermaker. In 2019 volgde hij onze Pioneer Business-training, maar ik verloor zijn vorderingen uit het oog. Onlangs sprak ik hem weer, en zijn verhaal inspireerde me.
Miro had een plan. Hij had ijverig geld gespaard. Zijn doel? Een tweede bedrijf opzetten. Ik was aanvankelijk bezorgd toen ik zag dat hij zich bezig hield met motor taxi diensten. Had hij het kleermaken opgegeven? Maar ik had het mis. Miro was alleen maar aan het proefdraaien om de winstgevendheid van de motortaxi te beoordelen. En nu benaderde hij me met een verzoek: een lening van 5000 meticais om zijn spaargeld aan te vullen. Hiermee wil hij een motor kopen, deze aan een ander lid van de kerk toevertrouwen en hem wekelijks laten terugbetalen. Ondertussen gaat hij verder met het verbeteren van zijn kleermakersvaardigheden.
Miro’s ondernemersgeest werkt aanstekelijk. Hij geeft zijn vak niet op; hij verruimt zijn horizon. Zijn vastberadenheid herinnert ons eraan dat er overal kansen liggen te wachten op degenen die ze durven te grijpen.

De training die we gaven in Nampula, Mozambique is meer dan alleen een training, Het is voor velen van hen een katalysator voor transformatie. Door verhalen als Mama Domingas en Joaquim (Miro) en vele anderen zijn we getuige van veranderde levens, gerealiseerde dromen en verheven gemeenschappen.

Hieronder vind je enkele video’s van getuigenissen van de deelnemers van de training.

Testimonial van Vitoria

Getuigenissen van Maurício, Rodrigues en Gaspar

Getuigenissen over goed budgetteren en zakendoen tot eer van God

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere berichten die misschien interessant zijn