Discipelen en bedrijven geplant op theeplantage in Kenia

“Ik wou dat ik deze training tien jaar geleden had gehad.”

Eén van onze belangrijkste leiders in Kenia, Kefa, groeide op een theeplantage op. Zijn ouders woonden en werkten er en hij ging er naar school. Toen hij nog jong was, ging hij zelf ook werken op de plantage. Hij en zijn ouders ontvingen een heel klein loontje. Op een dag werkte hij op het veld en bad na het werk lange tijd door. Hij besloot de theeplantage te verlaten om een beter leven te vinden. Na een tijdje begon Kefa een bakkerij en een restaurant en begon hij kerken te planten.

Zes maanden geleden kwam hij op diezelfde theeplantage mensen tegen terwijl hij sinaasappels verkocht. Hij ontmoette één van de leiders daar, Joab, raakte in gesprek en deelde het evangelie met hem. Hij ontdekte dat verschillende arbeiders elke dag een gebedsbijeenkomst hielden. Hij daagde hen uit om niet alleen te bidden, maar ook discipelen te maken en uit te gaan door huis-aan-huis-evangelisatie op de theeplantage. Vandaag zijn er ongeveer 15 huiskerken gestart.

Om deze mensen te helpen zelfvoorzienend te worden, hebben we in december 2022 30 werkers van deze theeplantage getraind in een Pioneer Business Planting training, geleid door onze lokale Keniaanse leiders.

Pioneer Business Planting Training Trainers

Impact van de training

Aan het einde van de week waren we bij elkaar in een klein huis met tien verschillende leiders. We vroegen hen wat ze hadden geleerd en hoe God hen had veranderd. De meesten van hen zeiden: “Ik wou dat ik deze training tien jaar geleden had gedaan.” “Nu weet ik wat ik moet doen.” “Ik kan business en kerkzijn combineren.” “Ik zit al te lang vast hier, ik ga aan de slag om mijn eigen business op te bouwen.” We baden voor elke werker en de Heilige Geest was krachtig aanwezig.

De werkers op de theeplantage krijgen heel weinig betaald en veel van hen nemen een lening van het bedrijf. Na enkele maanden is het geld van de lening op en wordt het geld om de lening terug te betalen ingehouden op hun salaris. Hun loon wordt nog kleiner. Dit is de wereld van de werknemers daar; ze zijn bang om hun baan op te geven. Na de training is hun perspectief veranderd en hebben ze de moed gekregen om zelf bedrijven te starten en kerken te planten.

Bezoek aan lokale bedrijven

Het team bezocht ook enkele van de bestaande lokale bedrijven van onze leiders daar die het erg goed doen. Hieronder volgen enkele van hen:

  1. Finley’s kapperszaak
  2. Peter’s tweedehands kledingwinkel
  3. Alloy’s tweedehands kledingwinkel
  4. Kefa’s bakkerij

"En alles wat u doet, doe dat van harte, als voor de Heere en niet voor mensen,"

Kenia’s vermenigvuldiging van kerken en bedrijven gaat door en blijft groeien. Dit is de kracht van het Zaad van het Koninkrijk. Aan God alle eer!

Andere berichten die misschien interessant zijn