Geleerde lessen (3): Terugbetaling van leningen

In mijn vorige artikelen schreef ik hoe we het Business Model Canvas geïntroduceerd zodat mensen minder hoeven te schrijven en hoe we mensen helpen met het opstellen van een gezinsbudget. In dit artikel wil ik de uitdagingen delen rondom het lenen van geld en wat we hierin leren.

Om de mensen die we getraind hebben toegang te geven tot kapitaal, starten we af en toe een FaithFund. Een FaithFund is een lokaal beheerd fonds waar mensen die een Pioneer Business Planting training hebben gevolgd, startkapitaal kunnen krijgen om hun bedrijf te starten.

Bij het opzetten en beheren van FaithFunds in Afrika en Azië zijn dit onze uitdagingen:

 1. Geld uitgeven aan andere zaken dan aan het starten van een bedrijf
  • Soms geven mensen het geld dat ze als lening hebben ontvangen uit aan persoonlijke uitgaven. Eén persoon gebruikte bijvoorbeeld een deel van het geld om zijn broer naar de universiteit te sturen in plaats van voorraden te kopen om zijn bedrijf te starten. De behoeften van het moment en de druk van zijn familie waren belangrijker voor hem dan de mogelijke beloning in de toekomst.
 2. Niet op tijd terugbetalen
  • De meeste mensen met wie we werken leven in moeilijke omstandigheden. Problemen zoals corruptie en hoge inflatie hebben een grote impact op de bedrijven. Dit zorgt er vaak voor dat mensen hun leningen te laat terugbetalen. Ook wanneer er uitgaven zijn die NU betaald moeten worden (bijv. schoolgeld), gebruiken de mensen het beschikbare geld om deze uitgaven te betalen in plaats van hun leningen terug te betalen.
 3. Helemaal niet terugbetalen
  • Soms kunnen mensen helemaal niet terugbetalen, omdat het niet goed gaat met hun bedrijf, er sprake is van wanbeheer van geld of door invloeden van externe omstandigheden.
 4. Geen communicatie
  • Soms communiceren mensen niet over hoe het met hun bedrijf gaat. Als dingen niet gaan zoals gepland, voelen ze schaamte en zijn ze terughoudend om over hun problemen te communiceren. Soms verdwijnen ze helemaal van de radar.

Hoe overwinnen we deze uitdagingen? Wat leren we?

Ten eerste moeten we erkennen dat we niet alle hierboven beschreven problemen en uitdagingen kunnen oplossen. Veel van de uitdagingen, zoals politiek en inflatie, hebben we niet in de hand. Ook is bepaald gedrag geworteld in generaties oude wereldbeelden, die moeilijk te veranderen zijn. Maar met Gods hulp kunnen we proberen ons aan te passen, te improviseren en te overwinnen. We leren en groeien voortdurend en hebben niet alle antwoorden.

Dit zijn de lessen die we leren en de stappen die we implementeren:

 1. We bidden voor, tijdens en na het opstarten van een bedrijf. Het moeilijkste deel van het starten van een bedrijf is de geestelijke strijd.
 2. De mensen die een lening willen ontvangen, moeten de Pioneer Business Planting training hebben doorlopen en een Business Model Canvas, Persoonlijk Budget en Business Budget hebben ontwikkeld.
 3. We beoordelen het Business Model Canvas, het persoonlijke en business budget grondig voordat we een lening verstrekken. De meeste mensen denken dat ze veel zullen verkopen, maar in werkelijkheid zijn de verkoopprognoses lager. We kijken naar de risico’s en obstakels van het bedrijf en kijken wat we kunnen implementeren om deze problemen te voorkomen.
 4. We controleren wat voor ervaring de mensen hebben in het bedrijf dat ze willen starten. Weten ze wat ze doen?
 5. Onze lokale leiders lopen een tijdje met ze mee voordat we ze een lening geven en kijken of ze betrouwbaar zijn.
 6. We maken een realistisch plan voor het terugbetalen van de lening, dat rekening houdt met problemen en problemen.
 7. Elk bedrijf moet een boekhouding voeren. We bieden coaching en sjablonen om dit te doen.
 8. We zorgen ervoor dat iedereen minstens 10% van het geld voor de lening zelf meebrengt, voordat ze een lening krijgen.
 9. We beginnen klein. We geven mensen geen “grote” leningen, maar beginnen klein om te testen of het bedrijf werkt.
 10. Iedereen krijgt een coach en moet wekelijks aan die coach rapporteren hoe het gaat met het bedrijf.
 11. We zorgen ervoor dat een coach maandelijks, wekelijks of dagelijks de terugbetaling van de lening int. Door mensen te helpen bij deze aanpak kunnen ze een consistent aflossingsritme aanhouden in plaats van hun betalingen uit te stellen. Daarnaast zorgt het voor meer contactmomenten en coaching.

Onlangs zijn we begonnen met het verkennen van een innovatieve aanpak door een lokale entiteit de assets te laten kopen voor nieuw opgezette bedrijven. Dit is hoe het werkt:

Stel je een persoon voor die de Pioneer Business Planting-training heeft gevolgd en een businessplan heeft ontwikkeld rond de productie van buffelmelk. Deze persoon heeft nauwgezet een Persoonlijk Budget, een Business Model Canvas en een Bedrijfsbudget gemaakt waaruit blijkt dat het bedrijf goed kan gaan lopen. Om een gezin zelfvoorzienend te maken, moeten er twee buffels worden aangeschaft. In dit scenario koopt het FaithFund deze buffels namens de deelnemer. De ondernemer verkoopt vervolgens de melk en betaalt geleidelijk de kosten van de buffels terug, samen met een bescheiden extra vergoeding. In het geval van niet-naleving of als het bedrijf geen winst maakt, heeft het FaithFund de mogelijkheid om de buffels te verkopen om het geïnvesteerde vermogen terug te krijgen.

Zoals je kunt zien, is het werken met startups in Afrika en Azië rommelig! Er zijn veel nadelen. Maar dat betekent niet dat we ermee moeten stoppen. Als iets moeilijk is, moeten we doorzetten. We moeten ons aanpassen, improviseren en overwinnen. Het einddoel is dat er nieuwe discipelen worden gemaakt, kerken en bedrijven worden geplant zodat er transformatie plaatsvindt in een gemeenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere berichten die misschien interessant zijn