Hoe God een woestenij transformeerde in een bloeiende gemeenschap in Tanzania

[1] De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos. [2] Zij zal welig in bloei staan en zich verheugen, ja, zij zal zich verheugen en juichen. De luister van de Libanon is haar gegeven, de glorie van de Karmel en de Saron. Ze zullen zien de heerlijkheid van de HEERE, de glorie van onze God.

God kan transformatie brengen in gemeenschappen! Vorig jaar, in september 2023, reisden we met een team naar Meserani, Tanzania. Bij aankomst ontdekten we dat het daar al drie jaar niet had geregend. Alles was droog. Het was erg heet. In deze pastoralistische Maasai-gemeenschap zijn de mensen erg afhankelijk van hun koeien, schapen, geiten en ezels.

Agur zegt in het boek Spreuken 30:15b,16 (HSV):

Deze drie dingen worden niet verzadigd, vier zeggen niet: Het is genoeg. Het graf, een gesloten baarmoeder, een land dat niet van water verzadigd is en het vuur zeggen niet: Het is genoeg.

De aarde is onverzadigbaar met water. Ze wil altijd water. Ze zegt nooit “Genoeg!”.

Als er geen regen valt, wordt het leven en het hebben van een bedrijf een zware strijd:

 1. Er zijn geen gewassen voor de dieren om te eten, dus sommige dieren worden ziek of sterven.
 2. De dieren produceren geen melk of zijn niet gezond genoeg om verkocht te worden.
 3. Mensen kunnen geen melk drinken of de melk en het vee niet verkopen op de markt.
 4. Als gevolg daarvan hebben mensen geen manier om een inkomen te verdienen.
 5. Omdat er niet genoeg voedsel is, verliezen mensen hun gezondheid en krijgen ze stress.
 6. Mensen gaan zwerven op zoek naar water en voedsel voor hun dieren en zichzelf. Dit leidt tot gevechten om water met andere kuddes, om nog maar te zwijgen over het stelen van vee.


Het eerste wat we als team deden, was bidden. We dachten aan Elia die bad dat het 3,5 jaar niet zou regenen (Jakobus 5:17), en het regende niet. Later bad hij ernstig en begon het te regenen. Ook Jesaja 35:1, 2 (HSV) kwam in ons op:

De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos. Zij zal welig in bloei staan en zich verheugen, ja, zij zal zich verheugen en juichen. De luister van de Libanon is haar gegeven, de glorie van de Karmel en de Saron. Ze zullen zien de heerlijkheid van de HEERE, de glorie van onze God

We profeteerden dat deze woestijn zou bloeien!

We werden ook herinnerd aan 2 Kronieken 7:13, 14 (HSV)

Wanneer Ik de hemel sluit, zodat er geen regen valt, of wanneer Ik de sprinkhaan gebied om het land te verslinden, of wanneer Ik pest onder Mijn volk zend, en Mijn volk, waarover Mijn Naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ík vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.

De volgende dag was er een kerkdienst in de Maasai gemeenschap en deelden we over deze Bijbelteksten. De volgende dag begonnen we met onze Pioneer Business Planting training over hoe je een bedrijf start en hoe je business gebruikt om discipelen te maken en kerken te planten.

Gedurende de week baden we elke dag voor regen. We zagen al kleine veranderingen in de gemeenschap. Mensen begonnen zich te bekeren, te leren en te groeien. Normaal gesproken, in het droge seizoen, konden we niet verwachten dat er meer dan 10-15 mensen zouden komen opdagen voor een training als deze. Maar God overtrof onze verwachtingen. Aan het einde van de week ontvingen 97 mensen, voornamelijk vrouwen, een certificaat.

97 mensen ontvangen een certificaat

Nadat we klaar waren met onze training, dachten we dat het zou gaan regenen. Toen we vertrokken, had het helaas nog steeds niet geregend. Om eerlijk te zijn was ik een beetje teleurgesteld.

Een paar weken later kregen we een bericht dat het in de omgeving begon te regenen. En geen normale regen, maar het goot! God heeft onze gebeden verhoord.

Alles weer groen

Door het water:

 1. Groeiden de planten en struiken weer.
 2. Hadden de dieren genoeg water om te drinken en voedsel om te eten.
 3. Gaven de dieren weer melk en werden ze weer gezond.
 4. Konden de Maasai weer melk drinken.
 5. Kon de melk verkocht worden op de markten, zodat de mensen weer inkomsten hadden.
 6. Hoefden de Maasai niet rond te lopen om water te zoeken met hun vee. Hierdoor zijn er minder problemen tussen de verschillende kuddes.

 

Als gevolg van de training zijn 70 van de vrouwen allerlei kleine bedrijfjes begonnen: verkoop van suiker, melk, thee, maïs. Dat is een heel hoog percentage. De harten van de mensen die we getraind hebben, zijn veranderd. Hun gedachten zijn veranderd.

Bijvoorbeeld:

 • Enairoshi Melubo, een pionier op het gebied van de verkoop van suiker en theebladeren terwijl hij ook een pluimveebedrijf runt.
 • Sinyati Oyaya, een zakenvrouw die gespecialiseerd is in theebladeren en groenten.
 • Nashipai Oyaya, richt zich op suiker en melk.
 • Neema Olomo, beheert een gevarieerd bedrijf met tomaten, aardappelen, groenten en uien.
 • Sinyati Sangau, maakt naam op de markt met rijst en tomaten.
 • Ngais Olomo, die op creatieve wijze airtime en theebladeren combineert in haar bedrijf.

Bovenstaande ondernemers zoals Enairoshi Melubo, Sinyati Oyaya en Neema Olomo verkopen niet alleen producten; ze bouwen aan een toekomst.

Leah die suiker, snoep, bonen en frisdrank verkoopt

Veel van de vrouwen geven hun geld normaal gesproken uit aan hun eigen verlangens. Na de training besloten ze spaargroepen te vormen. Elke week komen 10-15 vrouwen samen in een groep en sparen hun winst van die week. Ze schrijven hun spaargeld op en bewaren het, beheerd door een secretaris, voorzitster en penningmeester. Na 3 maanden ontvangeb de vrouwen het geld dat ze gespaard hebben en gebruiken dit geld om hun bedrijf te laten groeien. Ze kopen voorraden of een nieuwe geit, schaap of koe.

Een paar weken geleden is er ook een nieuwe kerk gestart! Mensen waren geïnteresseerd in wat er is gebeurd en hoe God deze gemeenschap heeft veranderd. Ze wilden meer over Hem weten.

God heeft deze gemeenschap veranderd. Er is water, mensen kunnen zichzelf onderhouden en kinderen kunnen naar school. Mensen leren Jezus kennen. Echte transformatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere berichten die misschien interessant zijn